Rodun tausta:

Eurooppalaiskissa on yksi maanosamme alkuperäisistä kissaroduista. Myös rotukissana eurooppalainen on vanha rotu. Suomessa eurooppalaisia on kasvatettu rotukissoina jo 1960-luvulta alkaen. Ruotsissa johdonmukainen kasvatus aloitettiin jo 1940-luvulla. Heti suomalaisen rotukissakirjauksen alettua 60-luvulla silloinen Suomen Rotukissayhdistys, nykyisin Suomen Kissaliitto rekisteröi ensimmäiset eurooppalaiset ja ne kilpailivat innokkaasti myös kissanäyttelyissä. Kansainvälinen kissaliitto on määritellyt eurooppalaiselle oman rotustandardin, jonka voit lukea täältä: FIFe standardit kohdasta EUR. 1980-luvulle asti eurooppalais- ja brittikissoja kasvatettiin saman rotumääritelmän alla, mutta tuolloin FIFe erotti brittiläisen omaksi rotustandardikseen.

Eurooppalainen nykypäivänä:

Eurooppalaiskasvatuksen tehtävänä on säilyttää tämä alkuperäinen ja elinvoimainen rotu. Eurooppalaista ei yritetä jalostaa johonkin tiettyyn äärimmäiseen tyyppiin, vaan eurooppalaisen tulee olla kaikilta osin hyvin keskimääräinen kissa! Osin tämän takia eurooppalainen onkin rotuna säilynyt terveenä ja vahvana, eikä siinä ole toistaiseksi todettu rotukohtaisia periytyviä sairauksia tai vikoja. Eurooppalaiskissoja rekisteröidään nykyään noin 70-100 pentua vuosittain, mikä on eri kissarotujen keskimääräistä luokkaa. Kaiken kaikkiaan eurooppalaisia on Suomessa vuoden 2017 loppuun mennessä rekisteröity noin 3700 kissaa.

Kissanäyttelyihin osallistuu yleensä useita eurooppalaisia, joskus kymmeniäkin ja usein ne ovat edustettuna Best in Show' ssa (ns. Tuomarin Parhaina). Viime vuosina eurooppalaiset ovat saaneet useita Best In Show voittoja ja sijoittuneet Suomen Kissaliiton TOP 10 listalle.

Vuonna 2017 Suomen Kissaliitto julisti eurooppalaisen Suomen kansalliskissaksi!

Eurooppalainen lemmikkinä:

Kuten ulkonäöltään, niin myös luonteeltaan eurooppalainen on kissamaailman keskiverto ja siksi se on oiva valinta lähes jokaisen lemmikiksi. Sanoisin kuitenkin, että erityisiä luonteenpiirteitä ovat uteliaisuus ja leikkisyys. Eurooppalaiset haluavat olla mukana perheen arjessa, mutta eivät liian äänekkäästi. Eurooppalainen on myös positiivisella tavalla vaatimaton luonteeltaan ja sen turkin hoito on yksi kissamaailman helpoimmista.

Eurooppalaiset ovat suhteellisen pitkäikäisiä ja erityisen huomattavaa on, että ne hyvin korkeassa iässäkin saattavat olla virkeitä ja hyväkuntoisia. Yli 10 vuotias eurooppalainen kissanäyttelyissä ei ole mikään harvinaisuus ja nämä vanhukset sijoittuvat säännöllisesti hyville sijoille veteraaniluokissa.

 

Tietoa rodusta löydät myös Suomen Eurooppalaiskissarengas ry:n SER-FER`n sivuilta:
 

        Klikkaa kuvaa !