Kasvattajasta

Kissaharrastukseni historiaa:

Harrastukseni rotukissojen kanssa alkoi vuonna 1990. Silloin meille tuli sinivalkea brittipoika Osku ja hieman myöhemmin musta eurooppalaistyttö Milla Magia sijoituskissaksi. Milla sai vuonna 1992 kasvattajansa nimeä kantaneen pentueen. Tästä pentueesta meille jäi Kingis, joka jatkoi sukua siitosuroksena. Yli kymmenen vuotta pidin siitosuroksia, jotka olivat ylenevässä polvessa Millan ja Kingiksen jälkeläisiä. Vuoden 2003 alussa kotiin muutti Collius-kollin tytär Sofia ja vuonna 2004 kasvattajanimi FI*Feronian hyväksyttiin FIFe:ssä. Tällä kasvattajanimellä on nyt syntynyt 36 eurooppalaispentuetta ja 16 brittipentuetta.

Kasvatuksesta:

Kasvatustyöni on harrastusta, mutta kuitenkin suunnitelmallista. Jokainen pentue on tarkkaan harkittu ja sellainen, että voisin itsekin haluta pitää siitä yhden pennun. Kasvatukseni päämäärä on tuottaa iloa pentujen uusille omistajille terveen ja mukavaluonteisen lemmikin seurassa:) Ulkonäkövaatimukset ovat toissijaisia, mutta ovat kuitenkin olennainen osa rotukissojen kasvatusta ja rotumääritelmää. Yritän omalta osaltani huolehtia myös rodun geenipoolin laajuudesta välttämällä liiallista sukusiitosta.

Kaikki kasvatuskissani ovat ensisijaisesti rakkaita lemmikkejä. Eli muutaman pentueen synnyttäminen on vain yksi pieni osa niiden elämäntarkoitusta, pääasia on siis olla lemmikkinä meillä koko elinikänsä. En siis hanki kissoja vain kasvatukseen ja myy niitä eteenpäin sitten kun niiden siitosura on ohi. Osa pentueistani syntyy sijoituskodeissa, joka on nykyisin varsin vakiintunut tapa kasvattaa. Sijoituskoti on tavallinen perhe tai henkilö, joka haluaa lemmikin, mutta myös kokea yhden pentueen syntymän ja hoitamisen kokeneen kasvattajan tuella ja valvonnassa. Sijoituskissa siirtyy perheensä omistukseen yleensä yhden pentueen jälkeen, mutta asuu siis sijoituskodissa luovutusikäisestä pennusta asti.

Vaikka pentueita on maailmalla jo lukuisa määrä, niin edelleen jaksan innostua jokaisesta uudesta pentueesta aivan kuten siitä ensimmäisestä. Rakastan pentujen hoitamista ja seuraan ilolla jokaisen pikkukisun kehitystä aikuiseksi kissaksi - ja mielellään myös sen jälkeen.  Olen toistaiseksi ollut onnekas, sillä pentuni ovat löytäneet aivan ihanat kodit ja yhteistyö sijoituskotien kanssa on ollut erittäin hyvin toimivaa!

Pentujen nimeäminen:

Pentujen nimeäminen juontaa toisesta harrastuksestani eli puutarhanhoidosta. Feronia on tarujen mukaan vanha kreikkalainen hyvän sadon jumalatar. Pentueen nimet alkavat perinteiseen tapaan aina samalla alkukirjaimella. Alkuvuosina pennut saivat nimikseen kasvien tieteellisiä nimiä ja myöhemmin myös suomeksi tai englanniksi. Tytöt pyritään nimeämään kukkasiksi ja pojat puiksi ja pensaiksi. Aina sopivia nimiä ei löydy, jolloin yritän keksiä jotain muuta luontoteemaa.

Näyttelyt:

Olen koko kissaharrastukseni ajan käynyt aktiivisesti näyttelyissä kissojeni kanssa ja kannustan myös kasvattejani osallistumaan. Menestystäkin on tullut, mm. useita rotunsa vuoden parhaita kissoja ja Best In Show voittoja. Yhteensä 14 kasvattiani on saavuttanut vähintään yhden Best In Show voiton. Mitään näyttelypakkoa en kasvateilleni aseta, mutta kannustan ja autan tarvittaessa jos haluaa kokeilla näyttelyä. Olen myös usein ollut kissanäyttelyissä töissä, mm. tuomarin assistenttina - näitä assistenttikertoja on kertynyt jo noin 150, joten muutama kissa on matkan varrella tullut nähdyksi...

Yhdistystoiminta:

Eurooppalaiskissayhdistyksen hallituksissa olen toiminut lähes parikymmentä vuotta, joista vuodet 2006 – 2012 ja 2018 - 2020 puheenjohtajana. Vuosina 2009 - 2010 toimin myös hallituksen jäsenenä Suomen Brittikissat ry:ssä sekä vuonna 2020 puheenjohtajana. Vuosina 2021-2019 olin Suomen Kissaliiton rotutoimikunnan (kasvatus- ja rekisteröintiasiat) jäsenenä ja 2014 – 2016 myös ohjatun kasvatus- ja siitostoiminnan yhteyshenkilönä ja 2018 rotutoimikunnan puheenjohtajana. Vuosina 2014 - 2015 olin myös Suomen Rotukissayhdistyksen (SUROK) puheenjohtajana. Olen jäsenenä myös FIFen kansainvälissä eurooppalaisten ja brittien rotuneuvostoissa (breed councils). Näiden tehtävien lisäksi olen pitänyt muutamia Kissaliiton uusille kasvattajille pakollisia kasvattajan peruskursseja.

 

Näyttelyssä kasvattini Lillin kanssa:

Kissaostoksilla - mukaan tarttui Karvinen :)
Oikeasti kissa ostetaan aina harkiten ja se on
 kuljetettava turvallisessa kuljetuslaatikossa.

 

 Kissojeni elämää - näin meillä asutaan!

 

Kaikki kissat asuvat täysinä perheenjäseninä ja ne ulkoilevat vain verkotetulla ulkoterassilla. Emot pentuineen saavat olla ensimmäiset viikot rauhassa makuuhuoneessa, mutta pentujen jalkojen alkaessa kantaa, ne pääsevät tutustumaan myös aikuisiin kissoihin.

 

Mustatassun Milla Magia 13 vuotta ja poikansa Mustatassun King Kong ja Katti Matti 11 vuotta (kaikki mustia) ottavat aurinkokylpyjä keittiön pöydällä elokuussa 2003.

 

Sofia on juuri muuttanut meille keväällä 2003, tässä hän on ison Katti Matin hoivissa.

 

Collius-isä tyttäriensä Sofian (vasemmalla) ja Pipsan (keskellä) kanssa.

 

Kingis ja siskonpoikani Aarne leikkivät - suunnasta on vähän erimielisyyttä!

 

Lilli kesälomalla!

 

Kingis ja Lilli ulkoterassilla - hyvästi orvokit!

 

Kiipeilypuussa ja uunin pankolla:

Verkossa - Lindan käsitys ulkoilusta!